Şifon kumaşlarda oluşan lekeler nemli bir bez yardımı ile silinmelidir. Silinirken oldukça dikkatli olunmalıdır. Eğer sert hareketler ile ve sert dokulu deterjanlar ile temizlenmeye çalışılır ise kumaş deforme olabilir. Silinirken zarar gören kumaş kuruduğunda eski haline dönmeyecektir.
Kumaş deterjanlı su ile silinmişse duru su ile durulanmalıdır. Silinen şifon kumaşın üzerinde su lekesi kalabilir. Bunun olmaması için durulama suyunun içerisine bir miktar beyaz sirke damlatılmalıdır. Aynı zamanda kumaşın eski yumuşaklığına dönmesi için durulama suyunun içerisine bir miktar saç kremi damlatılabilir. Durulanan şifon kumaşa sert sıkma işlemi uygulanmamalıdır.
Şifon kumaş üzerinde oluşan leke yemek ya da yağ lekesi ise deterjanlı ıslak mendiller ile silinmemelidir. Özellikle yeni oluşmuş yağlı lekelere ıslak bezler ile müdahale edilmemelidir. Bu tür müdahalelerde leke temizlenmenin aksine kumaşın üzerine daha fazla yayılır.
Şifon kumaşın üzerinde oluşan yağlı lekelerde yapılması gereken zaman kaybetmeden lekenin üzerine tuz dökmektir. Tuz kumaş üzerine oluşan lekeyi çekerek lekenin azalmasına yardımcı olur. Bir süre tuz leke üzerinde bekletildikten sonra şifon kumaşın yapısını ve kumaş özelliğini bozmayacak türdeki leke çıkartıcılar kullanılabilir. Leke çıkartıcı uygulandıktan sonra soğuk su ile durulanmalıdır.
Yağlı lekelere uygulanabilecek bir diğer yöntem kağıt havlu ya da pamuk ile yağlı leke üzerine tampon yaparak kumaşı lekeden arındırmaktır. Yağ lekesinin kumaştan çıktığına emin olduktan sonra leke çıkartıcı deterjanlar kumaşa zarar vermeden uygulanabilir.
Bu kumaş türünde oluşan lekelenmeler temizlenirken kullanılan suyun soğuk olmasına dikkat edilmelidir. Özellikle yağlı lekelerde sıcaklık lekeyi kumaş üzerinde sabitleştirip temizlenmesini olanaksız kılar.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder